Kookboek Vegatopia

Ik houd van groenten. I really loooove them. Je kunt er zoveel mee doen en eindeloos mee variëren. Maar heel vaak kom ik op dezelfde gerechten uit. Dat moest echt maar eens afgelopen zijn. En voor nu is dat ook afgelopen. Want ik ben een heel gelukkig meisje. Ik kreeg namelijk het boek van Vegatopia opgestuurd. Wauw wat een prachtige en heerlijke gerechten staan daarin. Allemaal zonder vis en vlees natuurlijk. De website bestaat al zeker twintig jaar. En aangezien ik graag vegetarisch eet, is dit boek voor mij echt de uitkomst. Speciaal voor de lancering van het boek had ik een interview met een van de schrijvers van Vegatopia.

Deze week zal er een review over het boek online komen en kunnen jullie genieten van een heerlijk recept uit Vegatopia. Ik ben in ieder geval al hartstikke fan.

Waarom wordt vegetarisch eten steeds belangrijker?
Flexitarisch eten is wat gewoner geworden, en af en toe een dagje zonder vlees of vis al helemaal. Koken met groenten ook. Maar of vegetarisch eten belangrijker is geworden, dat zouden we niet zo vlug beweren. Wij richten ons met de site en het boek op iedereen die iets lekkers wil koken en eten. En dat is bij ons wel altijd vegetarisch ja.

De website bestaat al twintig jaar, waarom heeft het zolang geduurd voordat er een echt boek op de markt kwam?
We bestaan al 20 jaar! Na 10 jaar hebben we in eigen beheer een kookboekje uitgegeven. De site is eigenlijk ons belangrijkste communicatiemiddel, we zorgen dat daar heel vaak leuke, nieuwe recepten en artikelen op komen. Maar toen uitgeverij Nieuw Amsterdam ons voorstelde een kookboek uit te geven, konden we natuurlijk geen nee zeggen!

Hoe is de productie van het kookboek tot stand gekomen?
Samen met de uitgever hebben we eerst een goed concept bedacht. Dat werden de dagen van de week, voor elke dag hebben we een lekker recept, zoals op makkelijke maandag, of Hollandse donderdag. Daarna hebben we met de redactie bedacht welke recepten ons leuk en lekker en origineel leken. Met een nog grotere groep hebben we toen de recepten ontwikkeld. Die zijn verfijnd, een heel aantal keren getest, en uiteindelijk op de foto gezet. De meeste foto´s hebben we in de zomer gemaakt toen het snikheet was. Stonden we daar stamppot te maken in de hitte. En het fotograferen van de abrikozen-ijsparfait bij tropische temperaturen was ook wel een uitdaging ! Behalve een paar klassiekers van de site, zijn er allemaal nieuwe recepten in het boek gekomen.

Hoe komen jullie steeds weer aan nieuwe inspiratie voor recepten?
We zijn met een heel aantal zijn en hebben allemaal interesse in ander soort eten. De één houdt van bakken, de ander van Aziatisch koken, weer een ander van Italiaans. Waar inspiratie vandaan komt is altijd lastig te zeggen, maar wij houden gewoon heel erg van koken en kunnen als we ingrediënten kopen niet wachten ermee te experimenteren. Meestal dan hè, want wij laten natuurlijk ook wel eens een pizza bezorgen.

Chantal: Zelf haal ik ook altijd overal inspiratie vandaan. Ik vind het heerlijk om een nasi bijvoorbeeld vegetarisch te maken. Ik heb een tijdje in Madrid gewoond en daar at ik vrijwel alleen maar vegetarisch. Ik vond het vlees namelijk te duur haha. Hieronder zie je een foto waar ik een vegetarische nasi aan het maken ben.
10955770_1542090239403540_6134673034399677863_n

Zijn er tijdens het maken van het boek ook recepten finaal mislukt?
Er waren wat problemen met een soufflé, maar dat bleek aan de oven van de bedenker te liggen, en gelukkig niet aan de soufflé, dus die kon er gelukkig toch in komen want die is heel erg lekker. We hebben echt ons best gedaan de recepten heel duidelijk en foolproof op te schrijven.

Wat is het favoriete gerecht van de redactie?
Dat varieert echt per redacteur en ook per stemming. Kunnen we niet zeggen. Eigenlijk zijn we dol op alle recepten!

Wat zijn goede vleesvervangers, behalve groenten?
Als je vlees vervangt om het eiwit, zijn groente meestal niet zo’n goede vervanger. Peulvruchten, tofu, tempeh, noten, kaas, ei wel. En dan lekker afwisselen! Als je op zoek bent naar textuur kun je veel met paddenstoelen doen. Dat doen we bijvoorbeeld in onze andijviestamppot met knapperige oesterzwammen.

Wat is jullie ultieme tips voor thuiskoks?
Lekker experimenteren en niet bang zijn fouten te maken!

Tertia Wiedenhof namens Vegatopia

Vegatopia_cover 0302.indd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation

Lees vorig bericht:
Brownies met marshmallows

Oh my god, ik heb echt de perfecte combinatie gevonden. Brownies met marshmallows. Zo ontzettende yummie. En nee dit is...

Sluiten